Historia firmy

Historia Polska Meat S.A. sięga roku 2011, kiedy to została ona powołana do życia. Wzrost gospodarki światowej zapoczątkowany w 2010 roku sprawił, że na wielu rynkach znacząco wzrosło zapotrzebowanie na mięso. Początkowo głównymi akcjonariuszami Spółki była hiszpańska firma Iberdigest – międzynarodowy eksporter produktów spożywczych oraz Sławomir Samonek i Krzysztof Samonek.

Polska Meat - Historia Firma od samego początku weszła na ścieżkę szybkiego wzrostu i po niespełna roku działalności akcjonariusze podjęli decyzję o podwyższeniu kapitału akcyjnego do 400 tys. zł. Następne podwyższenie kapitału akcyjnego miało miejsce w sierpniu 2012 r, gdy jako akcjonariusz dołączył jeden z największych dystrybutorów na rynku Afryki Środkowej – Idea Finance. W tym samym roku firma otworzyła swoje pierwsze biuro handlowe w kraju.

W tym okresie działalność Spółki jest ukierunkowana na hurtową sprzedaż mięsa pochodzącego z krajowych ubojni i zakładów przetwórczych na rynki zagraniczne.

Rok 2013 to podpisanie wielu ważnych umów handlowych oraz dzierżawa nowoczesnych chłodni zlokalizowanych w Gdyni od firmy Poland Services Cold Store. Pozwoliło to na optymalizacje procesów mrożenia oraz rozbudowę zaawansowanego modelu logistycznego dostaw. Pod względem finansowym w roku 2013 Spółka osiągnęła przychód ponad 143 mln zł i wypracowała prawie 2 mln zł zysku.

Następny rok to skok przychodów o 42% w stosunku do roku 2013 do ponad 200 mln zł. Jednocześnie Spółka intensywnie inwestuje w rozwój działu produkcyjnego. W lipcu 2014 zostaje uruchomiona własna linia produkcyjna. Dzięki temu wzrosły marże osiągane na produktach oraz zwiększyły się przychody Spółki.